Házikenyér
Katharosz módra 2016.09.19. 00:21
Nagyon finom állagú, ropogós héjú, adalékmentes egy kilogrammos kenyeret süthetünk ezzel a módszerrel.
hozzávalók /
elkészítés
Kenyér
-
Én a dagasztást a kenyérsütő gépemmel végeztem. Először belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a langyos vizet, a burgonyapelyhet, az olajat, az öreg tésztát belecsipkedve, végül a sóval átszitált lisztet. Ezután szép sima tésztává dagasztjuk, kb 20 perc alatt.
-
A kellően kidolgozott rugalmas tésztát áttesszük egy kelesztő tálba, tetejét lefedjük, majd, 30 percig kelni hagyjuk. Nem kell meleg helyre tenni!
-
Ezután kissé átgyúrjuk, majd újabb 15 perc kelesztés jön. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk,, tenyerünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt és veknit formálunk belőle.
-
A kacsasütő tálba sütőpapírt helyezünk, majd belerakjuk az elkészült veknit és a tetejével lefedjük, majd kb 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezután egy pengével bevágjuk tetejét három helyen, majd ismét pihenni hagyjuk kb 20 percig.
-
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a kacsatál fedelének a belső részét vízzel lepermetezzük, letakarjuk vele a tálat, betesszük a sütőbe, majd kb 40 perc múlva sütőpapírral együtt kiemeljük a kenyeret visszatesszük a rácsra és az utolsó kb 10 percben így sütjük tovább.
-
Ha megsült egy rácsra tesszük és azon nyomban hideg vízzel lepermetezzük ettől lesz cserepes.
Öregtészta
-
Egy dagasztógépbe rakjuk a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet és a sót, jól kidolgozzuk a tésztát.
-
A bedagasztott tésztát áttesszük egy kelesztő tálba, letakarjuk, majd kb 4-5 órán át kelni hagyjuk.
-
Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük, az öreg tésztából a maradékot adagokban le is fagyaszthatunk. Felhasználás előtt kiolvasztjuk.
-
sütési hőfok: 230°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
|