Karamellás Marlenka
Katharosz 2017.04.17. 19:08
Régóta dédelgettem már ezt a receptet, a kereskedelemben kaphatót kóstoltam már ugyan, nem jött be! Így hát eljött az idő, hogy magam készítsem el ezt a finomságot, csak ajánlani tudom, megérte a kicsit több munkát!
hozzávalók
Házi karamell a krémhez
-
10 dl tej (min. 3,5%-os)
-
30 dkg cukor
-
2 ek vanília kivonat
-
0.5 kávéskanál szódabikarbóna
Tészta
-
45 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
3 ek méz
-
10 dkg margarin
-
2 db tojás
-
1 ek (púpos) szódabikarbóna
-
0.5 ek ecet
Krém
-
2 tasak vaníliás puding
-
7 dl tej
-
25 dkg margarin
-
15 dkg dió (darált)
-
5 dkg étcsokoládé (díszítéshez)
-
5 dkg dió (darált díszítéshez)
elkészítés
Házi karamell a krémhez
-
Ezt a műveletet érdemes előző napon elvégezni, mivel elég időigényes, nekem kb. 2 órát vett igénybe és a kész karamellnek is teljesen ki kell hűlnie.
-
Egy magasabb falú edénybe mérjük a cukrot, hozzáadjuk a tejet és a vaníliát, majd folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután kis lángon addig főzzük amíg a színe megbarnul és az állaga is sűrű lesz. Sajnos nem tudjuk magára hagyni, mivel elég gyakran kell kevergetni.
-
A végére a mennyisége kb. 50 dkg-ra sűrűsödik be, vigyázzunk ne főzzük túl, mert akkor nem tudunk vele dolgozni. Ha elérte a kellő állagot folpackkal befedjük.
Tészta
-
Vízgőz fölött állandóan kevergetve fel olvasztjuk a margarint, cukrot, mézet és a tojásokat, a gőzről levéve hűlni hagyjuk.
-
A szódabikarbónát az ecetben felhaboztatjuk, majd a közben langyosra hűlt tojásos masszába keverjük, hozzáadjuk a lisztet és jól összedolgozzuk.
-
A kész tésztát lisztezett felületen hat egyenlő részre osztjuk, gombócokat gyúrunk belőle, majd méretre vágott sütőpapíron kinyújtjuk és a papírral együtt egy tepsi hátán megsütjük őket. Sütés 180 fokon kb. 6-7 perc. Amikor szép világos barna már lészen is van.
-
A kész lapokat egy kés segítségével fellazítjuk, majd egymásra téve hűlni hagyjuk A nyújtás egy kicsit nehezebb művelet némi rutint igényel.
-
Ezután jöhet az összeállítás, érdemes lemérni a krémet, hogy egyenlő mennyiségben kenjük a lapok közé, egy vékony réteg kell a tetejére is.
-
Egy szögletes formába teszünk egy lapot megkenjük a krémmel, majd így folytatjuk amíg el nem fogynak a lapok. Ezután egy kissé lenyomkodjuk a tetejét, majd vékonyan megkenjük a maradék krémmel, végül darált dióval megszórjuk és hidegre tesszük legalább egy napra, a teljes puhulásig.
-
Másnap olvasztott csokival díszítjük. Forrás: net
Krém
-
Egy kevés tejjel simára keverjük a pudingot, a többi tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a kikevert pudingot, ezután a tűzre visszatéve állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Celofánnal lefedve teljesen kihűtjük.
-
A szoba hőmérsékletű margarint egy robotgép segítségével habosra keverjük, majd a közben teljesen kihűlt pudingot is simára keverjük.
-
Ezután összedolgozzuk a margarint és a pudingot kisebb adagokban adjuk egymáshoz, ha kellően habos és laza a krémünk, akkor szintén kisebb adagokban beledolgozzuk a teljesen hideg karamellt is. Végül beleforgatjuk a darált diót is.
-
Tipp: a diót darálás előtt érdemes sütőben egy kicsit megpirítani, sokkal finomabb lesz az íze, plusz cukorra nics szükség a karamell elég édes.
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
-
tepsi mérete: 20x30 cm
|