Flódni
Katharosz 2017.12.07. 21:14
hozzávalók:
Tészta
Máktöltelék
Diótöltelék
Almatöltelék
elkészítés
Tészta
-
Az átszitált lisztet, összeforgatjuk a sóval és a porcukorral, majd a fagyos felkockázott vajjal összemorzsoljuk.
-
Ezután összedolgozzuk a tojások sárgájával, élesztővel és a borral, rugalmas tésztát kell kapnunk, majd hidegre tesszük.
-
Összeállítás: sütőpapírral kibélelünk egy 25x25 cm-es magasabb falú tepsit. A tésztát ötfelé mérjük, én méretre szabott sütőpapíron nyújtottam, így könnyebb a tepsibe helyezni is.
-
Az első tésztalappal kibéleljük a tepsit, erre rákenjük a diós tölteléket, majd a következő lappal beborítjuk, erre jön a mákos töltelék, ismét egy tészta lap következik erre az almás töltelék és tészta lap következik, majd megkenjük sűrű szilvalekvárral, végül az utolsó lappal befedjük.
-
Ezután elkeverünk egy tojássárgáját egy teáskanál tejet, majd lekenjük vele a tészta tetejét, hústűvel megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni.
-
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és kb 60 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve megvárjuk míg teljesen kihűl. Tipp: én levehető oldalú tepsit használtam.
Máktöltelék
-
Egy edénybe kimérjük a vizet, bort, cukrot, reszelt citromhéjat és a mazsolát, majd a tűzre téve jól kiforraljuk, a tűzről levéve a mákra öntjük és összekeverjük vele, ezután hűlni hagyjuk.
Diótöltelék
-
A mákos tölteléknél leírtak szerint készül.
Almatöltelék
-
A hámozott almát nagy lyukú reszelőn megszeljük, jól kinyomkodjuk a levét.
-
Ezután hozzáadjuk a kétféle cukrot, fahéjat, szegfűszeget, citromlét és a bort elkeverjük, majd a tűzre téve addig pároljuk amíg elfő a leve. Végül hűlni hagyjuk.
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: alul-felül sütés
-
tepsi mérete: 25x25 cm
|