Orosz Szoljánka
Katharosz 2018.01.20. 15:31
Tartalmas orosz étel, gazdagon fűszerezett leves. alapízében savanyú, csípős, sós étel a belehelyezett savanyított uborka, olajbogyó, citrom eredményeképpen. A hígabb változatát levesként, a sűrűbbet egytálételként fogyasztják.
hozzávalók
elkészítés
-
A kisebb kockára vágott húst kb 2,5 liter hideg vízbe feltesszük főzni, amint forrni kezd a keletkező barna habot egy szűrőkanállal segítségével leszedjük.
-
Ezután hozzáadjuk a fűszereket: só, bors, borókabogyó, babérlevél, szegfűszeg, fokhagyma, majd belerakjuk a zeller és a petrezselyem levelet is. Ezután lefedve csendes forrás mellett puhára főzzük.
-
A füstölt sonkát szintén kisebb kockára vágjuk és egy másik edénybe azt is puhára főzzük.
-
Amíg a húsok puhulnak előkészítjük a zöldségeket, a megtisztított hagymát félbe, majd megint félbe vágjuk és felszeleteljük. A kétféle répát karikára, a zellert és a karalábét kisebb hasábokra vágjuk. A káposztát 1 cm x 10 cm csíkokra metéljük.
-
Egy fazékban a felhevített olajon egy csípet sóval megfonnyasztjuk a hagymát, majd a káposzta kivételével rádobjuk a zöldségeket és egy rövid ideig kevergetve együtt pirítjuk tovább.
-
Ezután mehet bele a sűrített paradicsom, tovább kevergetve kissé megpirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a közben leszűrt húslevessel, hozzáadjuk a káposztát és felforraljuk. Ha szükséges kevés vizet is adjunk hozzá.
-
Végül mehet bele a hús és a sonka a levével együtt, majd egy rövid idő elteltével belerakjuk az olajbogyót a karikára vágott uborkát, szükség szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
-
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a karikára vágott virslit és a fél citrom levét. Tálalás: citromkarikával díszítve. Külön tálkában tejfölt kínálunk hozzá. Nekem sűrű egytálétel lett belőle, rozskenyérrel fogyasztottuk. Forrás: net
|